Welzijn West Betuwe. Een nieuwe naam met een vertrouwd gevoel.

Welzijn West Betuwe

Aangenaam, wij zijn Welzijn West Betuwe. Een nieuwe naam met een vertrouwd gevoel. Welzijn West Betuwe is de nieuwe naam van de welzijnsorganisaties in de gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen.

Lees meer over Welzijn West Betuwe >>

De kracht van beleving

kunstproject_logo_def_rgb-web-transparant

 

Welzijn West Betuwe maakt kunst toegankelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tijdens de cursus ‘De kracht van beleving’, bekijken deelnemers kunst in een ontspannen en positieve sfeer. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat er te zien is en laten zich inspireren middels een creatieve opdracht. Deelnemers gaan bijvoorbeeld aan de slag met boetseren en schilderen. De focus ligt tijdens deze bijzondere cursus niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag. Het is de kracht van beleving! Dit unieke programma wordt driemaal uitgevoerd door een speciaal opgeleide cursusleidster.

Waarom
Het aantal mensen met dementie stijgt nog altijd. Mensen krijgen dus direct en indirect steeds vaker te maken met dementie. Tot nu toe is er nog geen geneesmiddel. De cursus ‘De kracht van beleving’ biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om ideeën en gevoelens uit te wisselen, zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen. Het kijken naar kunst biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen, en stimuleert de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid. Uit onderzoek blijkt ook dat kunst bijdraagt aan het zelfvertrouwen, het levert een goed gesprek op en de band tussen mantelzorgers en patiënt wordt hechter.

Het doel van ‘De kracht van beleving’ is om door middel van kunstbeleving, de mensen met dementie en hun mantelzorgers, uit hun isolement te halen, waarbij ze van het moment en van elkaar kunnen genieten. Het is de kracht van beleving! Daarnaast willen we met het project de snelheid van het proces van de ziekte vertragen, door de creativiteit te stimuleren en gevoelens en gedachtes met elkaar te delen. ‘De kracht van beleving’ kan het welzijn van alle deelnemers positief beïnvloeden. Welzijn West Betuwe wil graag bijdragen aan deze doelstelling, omdat er in Nederland nog te weinig gebeurd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers samen. Iedereen is in de cursus gelijk waardoor het gevoel om mee te tellen in de maatschappij, voor mensen met dementie, wordt vergroot.

Het project ‘De kracht van beleving’ gaat uit van de kracht van kunst. Kunst kan een bijzondere rol spelen in het leven van mensen. Het zet aan tot denken, biedt nieuwe gezichtspunten, inspireert en brengt gesprekken op gang.

Wie
‘De kracht van beleving’ is voor mensen in het beginnend stadium van dementie en hun mantelzorgers uit de gemeente Geldermalsen, Lingewaal of Neerijnen. Voor de cursus is het belangrijk dat degene met dementie nog kan zien, horen en mobiliteit heeft met de handen. De mantelzorgers blijken goed in staat te zijn het stadium van degene met dementie te bepalen. Zij weten uit de praktijk het beste wat hun geliefde nog wel of niet kan. Aanmelden voor deze cursus kan alleen in tweetallen. Zo heeft iedereen een bekend persoon naast zich.

flyer-voorkantWat
Het project ‘De kracht van beleving’ bestaat uit het interactief kijken naar kunst en een praktische workshop. De cursussen zijn een sociale gebeurtenis die de deelnemers uit hun isolement kan halen, doordat ze in contact komen met lotgenoten en er even uit zijn. Samen kijken we naar kunst, waarbij ieders interpretatie welkom is. Na het krijgen van wat inspiratie, gaan we praktisch aan de slag. Tijdens de cursus gaan we bijvoorbeeld de liefde schilderen, boetseren we een portret als Degas of gaan we terug naar onze herinnering door de geur van lavendel. Er is geen ervaring in kunst en cultuur nodig om deze cursus te volgen, we staan open voor iedereen. Er wordt tijdens de cursus altijd focus gelegd op het positieve, het creatieve en het inspirerende, niet op de ziekte van de deelnemers.

Waar en wanneer
Het programma ‘De kracht van beleving’ wordt driemaal uitgevoerd. Elk cursusronde heeft een ander thema en wordt door een speciaal opgeleide cursusleider uitgevoerd. Het is bedoeld voor mensen die in Gemeente Geldermalsen wonen.Elke cursusronde bestaat uit drie woensdagmiddagen. Er kunnen zich maximaal 5 mensen met dementie en 5 mantelzorgers aanmelden voor één cursusronde.

  • VOL – Ronde 3 Natuur – januari/februari 2018 – VOL

Neem voor vragen contact op met Nathalie Gerrits – van den Hof via nvandenhof@dekrachtvanbeleving.nl of (0345) 82 09 65.

De kracht van beleving is geïnspireerd op het Meet me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York en is mede mogelijk gemaakt door Fonds Sluyterman van Loo, het VSBfonds, Welzijn West Betuwe, Alzheimer Rivierenland en Rabobank West Betuwe. Door deze steun zijn er voor de deelnemers geen kosten verbonden aan de cursus.

 

logo-fonds-sluyterman-van-looVSBfonds PAY-OFF CMYKlogo-alzheimer-nederlandlogo-rabobank-west-betuwe

 

 

 

Back to Top