Welzijn West Betuwe. Een nieuwe naam met een vertrouwd gevoel.

Welzijn West Betuwe

Aangenaam, wij zijn Welzijn West Betuwe. Een nieuwe naam met een vertrouwd gevoel. Welzijn West Betuwe is de nieuwe naam van de welzijnsorganisaties in de gemeenten Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen.

Lees meer over Welzijn West Betuwe >>

Verhalen tegen eenzaamheid

“Een saai leven bestaat niet. In ieder mens schuilt een drama, een komedie en een tragedie”

Verhalen verbinden. Door ze te delen worden ze vaak alleen nog maar waardevoller. Bijvoorbeeld omdat ze het contact tussen verteller en luisteraar een extra dimensie hebben gegeven. Verhalen van

vroeger, over het leven van alledag, noemen we ‘oral history’. Ze geven ons een inkijkje in vervlogen tijden. Oral history is een mooie manier om lokale geschiedenis vast te leggen, de geschiedenis die ons allemaal met elkaar verbindt. En als je je bewust bent van je afkomst, sta je sterker en zelfbewuster in het leven.

De ontwikkelingen in het sociale domein vragen veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van burgers. Van ouderen wordt gevraagd zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en kleine hulpvragen binnen hun eigen netwerk op te lossen. Ook in Geldermalsen is dit zo.

Er wordt steeds vaker eenzaamheid en een toenemende hulpvraag bij ouderen gesignaleerd. Het is voor vrijwilligers soms lastig invulling te geven aan het contact met en de begeleiding van de ouderen. Het project ‘Verhalen tegen eenzaamheid’ wil bijdragen aan deskundigheidsbevordering op een heel primair vlak. Het zorgt voor hechter en langduriger contact en meer vertrouwdheid.

Met het project ‘Verhalen tegen eenzaamheid’ wordt voor (kwetsbare) ouderen de mogelijkheid geboden om samen met een vrijwilliger terug te kijken op hun leven en het verhaal gestructureerd op papier te zetten. Het resultaat is een levensboek, vaak een zeer gekoesterd bezit voor de kinderen en kleinkinderen. Een stuk familiegeschiedenis.

Deelnemen als verhalenverteller
Verhalen delen, terug kijken en vastleggen. Ga in gesprek met een vrijwilliger en zet samen uw verhaal op papier. Door middel van spullen, beelden, geuren en smaken van vroeger gaat u samen terug in de tijd. Getrainde vrijwilligers komen bij u thuis en samen bespreekt u herinneringen van vroeger. Gezellig koffie drinken, maar ook uw eigen verhalen en foto’s gebundeld in een echt boekje.

Als deelnemer krijgt u één hardcover exemplaar van het boekje cadeau van Welzijn West Betuwe. Als u meerdere exemplaren wenst, kunnen deze via Welzijn West Betuwe bijbesteld worden. De vertelde en geschreven verhalen worden niet gedeeld met derden. Deelnemers bepalen zelf aan wie ze het boekje laten zien.

Aanmelden als deelnemer

In januari 2017 start er een nieuwe ronde op. Deelname is gratis. De mogelijkheid om u als oudere deelnemer/verhalenverteller aan te melden en samen met een getrainde vrijwilliger uw eigen levensverhaal op te tekenen is doorlopend.

 

Deelnemen als vrijwilliger
Afbeelding3Voor het project zijn hebben ruim 25 vrijwilligers een training gevolgd in het verzamelen van verhalen. Tijdens deze training leerden zij interviewen, tijdlijn maken, opschrijven en illustreren met foto’s. Samen met een oudere gaat de vrijwilliger in gesprek, zet u (samen) het verhaal op papier en verwerkt u alles tot een boekje voor de deelnemende oudere.

Op dit moment is er geen training in het vooruitzicht, als u interesse heeft kunt via onderstaande knop contact opnemen.

Als vrijwilliger krijgt u een gedrukt ringband exemplaar van Welzijn West Betuwe. Als u een hardcover exemplaar wenst, kan deze via Welzijn West Betuwe bijbesteld worden.

Aanmelden als vrijwilliger

 

Verhalen tegen eenzaamheid is een samenwerking met ‘Van Vroeger Voor Later‘. Neem voor meer informatie contact op met Ineke van Hazendonk via 0345-573688 of mail info@verhalentegeneenzaamheid.nl.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Geldermalsen, het Oranjefonds en het Sluyterman van Loo Fonds.

Back to Top